OGULINSKI LIST - klik za početak
Postavi kao početnu stranicu! Dodaj nas pod Favorites stranice!

Povoljno se reklamirajte!

Povoljno se reklamirajte!

 


U OGULINU OSNOVANA UDRUGA UDOMITELJSKIH OBITELJI "DRVO ŽIVOTA", 01.03.2006.

Udomiteljsko "Drvo života" se razlistava

Posljednjih dana prošle godine u Ogulinu je osnovana Udruga udomiteljskih obitelji, u koju se učlanilo 14 obitelji iz Ogulina i susjednih općina. Preksinoć su članice ove udruge održale prvi sastanak nakon osnivanja, pored njih kao gost bila je nazočna i ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Ogulinu Vesna Seljan.

Kako je došlo do osnivanja ove neobične (i rijetke) udruge, više nam je rekla predsjednica Milena Pavlović.

- Na našem području već ima preko 30-tak obitelji koje se bave udomljavanjem starih i nemoćnih, ali i napuštene djece. Do sada smo se snalazili kako je tko umio, no kroz međusobne kontakte odlučili smo se osnovati ovu udrugu udomiteljskih obitelji, jer smo shvatili da ćemo zajednički, kroz razmjenu iskustava, ali i međusobne pomoći, moći puno više napraviti. Krajem prošle godine sredili smo sve oko registracije udruge, izabrali vodstvo (zamjenik predsjednika je Ljubica Marković, tajnica Branka Despot, blagajnica Biserka Šegan). Svrha našeg osnivanja je zaštita prava svih naših štićenika, kao i rad naših udomiteljica koje rade 24 sata na dan. Ciljevi naše udruge su brojni, nabrojit ću samo one najvažnije: organiziranje kvalitetne zdravstvene zaštite i kvalitetnijih životnih uvjeta štićenika, druženje štićenika kroz posjete i izlete, ali i zaštita članova udomiteljskih obitelji i njihova prava na rad, zaposlenje, stručno osposobljavanje udomitelja putem stručnih predavanja i tečajeva...

Od predsjednice udruge saznali smo da samo 14 članova udomljuje oko 70-tak osoba, od čega je i četvero djece. Glavna tema prvog sastanka bila je edukacija za njegovateljice i za psihičke bolesnike, odnosno organiziranje prvog tečaja, no raspravljalo se i o najčešćim problemima s kojima se susreću u svom radu i kako ih riješiti. Većina udomitelja imaju ugovor s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi ili su privatni udomitelji, a zanimljivo je da je ogulinska udruga tek četvrta takve vrste u Hrvatskoj, do sada su osnovane udruge samo u Vrbovcu, Koprivnici i Varaždinu. Već nakon samo dva mjeseca rada ova udruga je pokazala opravdanost svog postojanja, a između ostalog članice su pomogle i svoje dvije kolegice (jednoj iz Plaškog novčano prilozima koje su skupile između sebe nakon požara, a drugoj pružile su određenju pomoć u liječenju).

- Mi za sada nemamo nikakvih novčanih sredstava i snalazimo se kako znamo, no već smo stupili u kontakt sa ogulinskim gradonačelnikom, a poslali smo dopise i u Karlovačku županiju, jer i od njih očekujemo određenu pomoć u financiranju, barem što se tiče edukacije naših udomitelja. Znamo da se i drugi udomitelji na području naše županije snalaze kako umiju i da imaju slične probleme, pokušat ćemo s njima stupiti u kontakt, u tijeku je traženje njihovih adresa kako bismo ih upoznali s radom naše udruge, a mogla bi potom uslijediti i inicijativa za osnivanjem jedne županijske udruge. Stoga i ovim putem molimo sve udomitelje koji su zainteresirani za rad naše udruge ili učlanjenje da nam se jave na telefon (047)581-286 ili 098-1777-945, - rekla nam je Milena Pavlović.

Ispiši novost / 0 KomentaraIme:
E-mail:
Smješko:
smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Napišite Ogulin:


| Odjavi me

 

 
Pogled sa Kule
Pogled sa Frankopanske Kule


Ako to još nisi, postani
Og list na facebooku
prijatelj Og lista na Facebooku


Hotel Frankopan
Više >>
hotel-frankopan.hr


Slušajte
RADIO-OG
UŽIVO


U prodaji
novi broj

Novi broj!
25. VII. 2012.

U ovom broju su fotke svih maturanata i foto-album norijade


 
Leteća koza


 
GAZDE - JADRAN 
Ski klub Ogulin -himnaSve filmove iz produkcije Og-lista možete vidjeti na:
OG-LIST FILMOVI

 

 

 

 © 2005. Ogulinski list - Dante d.o.o. Sva prava zadržana. Web izrada, dizajn i održavanje: InfoStudio.hr